Filmpedagogik

Filmskapande    Manus-mall    Bildmanus    Filmtermer    Filmrecensionsmall

Nytt inför våren och hösten 2018!

Jag heter Elisabet Jonsved och jobbar som filmpedagog på Medioteket. På den här sidan kan du ta del av mitt arbete med att främja film och filmskapande på Stockholms stads skolor. Här ovanför kan du ladda ned de mallar och presentationer som jag brukar använda i min undervisning. Jag hoppas att du ska få tips, idéer och inspiration till det arbete du gör på din egen skola!

Nu finns det ipads för kostnadsfri utlåning. Hör av er till mig (elisabet.jonsved@stockholm.se) med projektbeskrivning och önskad tid för utlåning.

Kom hit till Medioteket och hämta en behändig vagn med 15 ipads och laddningsstation,
allt i ett.


img_1771
När vi gör film med Ipad blir det lätt och
smidigt både att filma och redigera.

”Jag blev så upprörd att jag var tvungen att ta en kopp kaffe”. Elever från Hägerstensåsens skola visar med en film hur lärarlivet ibland kan se ut.

I En lärares loggbok har eleverna arbetat med filmspråket genom att variera olika bildutsnitt och bildvinklar när de filmat, vid redigering har de lagt på musik, ljudeffekter och en ”voice over”. Se filmen här!

Är film viktigt?

Filmspråket är ständigt närvarande i vårt samhälle, både genom olika sorters nyhets- och informationsflöden och genom hur vi umgås genom sociala medier. Att alla behärskar filmspråket är viktigt och absolut nödvändigt för ett demokratiskt samhälle där alla kan ta del av information och där alla kan förmedla egna tankar och åsikter.

Filmpedagogik handlar om att se film, samtala om film och skapa egen film. Genom att lära sig filmens språk och praktiskt använda det får eleverna inte bara en ny röst att meddela sig med, de utvecklar ett mediekritiskt tänkande som är viktigt i en tid där bland annat vinklade budskap med dold agenda florerar på nätet.